15. jun, 2016

ADAM, HVOR ER DU?


Husker du Adam og Eva? De to som levde i paradishagen i fortrolig samfunn med Gud. De hadde alle rettigheter der, og kunne fritt spise av frukten på trærne, unntatt ett.

Det var full harmoni i hagen inntil den listige slangen dukket opp. Vi leser i 1.Mos.3 om hvordan han går fram for å lokke dem til ulydighet. Adam og Eva har fri vilje, men de gjør et fatalt valg som får sine konskvenser....

"Da hørte de Herren Gud som vandret i hagen i den svale kveldsvinden. Og Adam og hans hustru gjemte seg for ham mellom trærne i hagen. Men Herren Gud ropte på Adam og sa til ham: "Hvor er du?" Han svarte: "Jeg hørte deg i hagen. Da ble jeg redd fordi jeg var naken, og jeg gjemte meg." Da sa han: "Hvem har sagt deg at du er naken? Har du spist av det treet jeg forbød deg å spise av?" Adam svarte: "Kvinnen som du har satt til å være hos meg, hun gav meg av treet, og jeg spiste." Herren Gud sa til kvinnen: "Hva er det du har gjort?" Kvinnen svarte: "Slangen lokket meg, og jeg spiste."

- Adam, hvor er du?

Gud leter etter sine bortkomne barn til alle tider, for at vi skal stå fram og vedkjenne oss våre dårlige valg. Men som Adam er vi redd for straffen, og "gjemmer oss" ved å bortforklare og unnskylde oss. Men Gud er god, og han vil få oss i tale for å løfte syndebyrden av oss så vi igjen kan være glad og fri!

Straffen vi har fortjent, er sonet en gang for alle:

"For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.
Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham." (Joh.3,16-17)